Lejeloven er kompleks - selv for jurister
       
Af Maiken Mark Larsen kommunikationsmedarbejder Danske Udlejere
08.02.24

”Jeg kan af natur godt lide komplekse ting, og det er jo nok også derfor, at lejeloven tiltaler mig. For den er meget kompleks. Min tidligere underviser, professor dr. jur. Halfdan Krag Jespersen, udtalte i sin tid: ”Vi er gået fra junglelov til lovjungle”, og det er jo nok i virkeligheden der, hvor vi er i dag”.

”Det er ganske enkelt en lovjungle bare at finde rundt i lejeloven. Der er utrolig mange forskellige fortolkninger, og det er ganske komplekst – selv for os, der arbejder med loven til dagligt”, siger Martin Birk, Boligudlejningschef ved FEAS.

Martin Birk er Danske Udlejeres nye faste skribent på artikelserien ”Juridisk Information”, og det er, ifølge eget udsagn, et par store sko, som han skal udfylde efter Ulrik Kjær, der har skrevet til magasinet gennem de seneste 29 år.

KORTE, PRÆCISE OG FORSTÅELIGE ARTIKLER ER MIN LEDESTJERNE
”Ulrik Kjær har jo gjort det rigtig godt i mange år, så jeg har som udgangspunkt tænkt mig at følge samme model. Min ledestjerne bliver med andre ord at skrive kort, præcist og forståeligt. Men ja, jeg er jo jurist med en stor kærlighed til faget, så det kan jo nok stikke lidt ud ad en tangent fra tid til anden”, siger Martin Birk med et smil.

Martin Birk har tidligere været ansat som sekretariatsleder i huslejenævnet under Aarhus Kommune, hvor Ulrik Kjær i samme periode arbejdede som udlejerrepræsentant. De to kender derfor hinanden ganske udmærket gennem flere års samarbejde. Martin Birk ønsker også her at kunne træde i Ulrik Kjærs fodspor.

”Jeg håber meget på, at jeg med tiden også kan blive udlejerrepræsentant, så jeg kan få et indblik i, hvad der rører sig i sekretariatet og skrive om det. Herudover bliver det vigtigt for mig at behandle de steder i lejeloven, hvor udlejerne støder ind i udfordringer. Jeg kan som eksempel nævne fraflytningsprocessen, der jo er blevet ganske kompleks. Min fornemmeste opgave bliver med andre ord at formidle den nødvendige viden, så vi undgår at gentage de samme fejl andre udlejere har begået”, siger Martin Birk.

Martin Birk er dog på ingen måde uerfaren, når det kommer til at skrive artikler. Han skrev, for en del år siden, en artikel til Ugeskrift for Retsvæsen, der var med til at ændre retsproceduren.

”I starten af min karriere arbejdede jeg som advokatfuldmægtig for John Bjerre Andersen. Han havde haft en sag, der ikke var gået helt som planlagt, og jeg skulle i den forbindelse undersøge, hvem der havde ret til et vidne. I gamle dage var det sådan i advokatbranchen, at man først til sidst skrev hvilke vidner, man ville indkalde”.

”Der var dog kommet en ny dom fra Østre Landsret, der gav indtryk af noget andet og kombineret med John Bjerre Andersens konkrete sag, skrev jeg artiklen ”Hvem har ret til vidnet”, der var med til at ændre vidneindkaldelsen i civile sager. Jeg fik med artiklen indført ”den der kommer først til mølle, får først malet-princippet”, der kort forklarer retsstillingen. Dette princip blev senere blåstemplet af Højesteret”, siger Martin Birk.

Martin Birk fik dog ikke lov til at blive alt for længe på den høje hest, da en kollega med glimt i øjet konkluderede, at det egentlig ikke var særlig smart at lægge ud med at skrive sin bedste artikel, for så kunne det jo kun gå nedad herefter. Martin Birk har dog siden oplevet, at hans artikler fortsat kan være med til at gøre en forskel.

”For en del år siden blev jeg ringet op af en anden advokat, der da lige ville sige tak for en artikel, som jeg havde skrevet til TBB (Tidsskrift for Bolig- og Byggeret) om kæledyr”.

”På baggrund i min artikel var det simpelthen lykkedes ham at vinde en sag mod en ældre dame, der havde haft 30 katte boende. De mange katte havde forårsaget skader i lejemålet for omkring 400.000 – 500.000 kroner, og da der var tale om en velhavende ældre dame, havde man besluttet at køre sagen i retten. Det var da virkelig et dejligt skulderklap at få fra en kollega”, siger Martin Birk.

MEDFORFATTER TIL ”LEJELOVEN MED KOMMENTARER”
Der er heller ingen tvivl om, at Martin Birk er en rigtig nørd (læs: yderst vidende og entusiastisk), når det kommer til lejeloven. Han har tidligere været medforfatter til ”Lejeloven med kommentarer”, og sammen med Michael Bech-Jørgensen og Claus Rohde er han i skrivende stund, ved at skrive kommentarerne til den nye lejelov, der trådte i kraft den 1. juli 2022.

”Lejeloven med kommentarer” fungerer som et omfattende opslagsværk, der tillader brugeren at slå op ud fra en given paragraf og finde indsigtsfulde kommentarer fra andre eksperter på det specifikke område. Samtidig skal det bemærkes, at dette værk er yderst dynamisk. Der gik nøjagtig 14 dage efter udgivelsen af den 1. udgave af ”Lejeloven med kommentarer” i 2015, inden Højesteret havde afsagt en dom, der ændrede en fast praksis ved landsretterne. Så der vil nødvendigvis løbende blive foretaget opdateringer og rettelser til bogen, da tingene har en tendens til at ændre sig,” udtaler Martin Birk.

Danske Udlejere ønsker Martin Birk hjertelig velkommen til redaktionen. Vi glæder os meget over samarbejdet, og vi ser frem til at læse hans kommende artikler – også selvom de nok ikke alle sammen kommer til at ændre retsproceduren:-).

UDDANNELSE OG KARRIERE
  • Martin Birk er uddannet jurist fra Aarhus Universitet. Efterfølgende opnåede han advokatbeskikkelse. Den er i dag deponeret hos Civilstyrelsen.
  • Martin Birk arbejder på nuværende tidspunkt som Boligudlejningschef hos FEAS i Aarhus. Han har tidligere bl.a. været chefjurist i Billund Kommune og leder af Huslejenævnssekretariatet i Aarhus.
  • Martin Birk har undervist i lejeret hos Aalborg Universitet, Erhvervsakademi Aarhus, Boligselskabernes Landsorganisation og Danske Udlejere.
  • Martin Birk er selv udlejer sammen med en partner. Porteføljen udgør på nuværende tidspunkt 8 enheder.


Log ind for at læse i magasinet
"


Tilbage