AFLEVERINGSATTEST - FINDES DEN?
       
Af Af Michael Preetzmann Direktør Danske Udlejere
29.05.20Vi laver en testTesten starter her – på kontoret(billede viser 2 breve - det ene sendt med afleveringsattest - det andet sendt som quick)Tirsdag d. 19. maj 2020 / eftermiddag (posthuset åbner først kl. 12:00)Forsøger du at få svar på ovennævnte ved at ringe til Postnord, bør du væbne dig med tålmodighed. 45 minutters forventet ventetid meddeles der. Forsøger man i stedet at skrive sine spørgsmål til Postnord – går der flere dage. Undertegnede skrev fredag d. 15. maj om morgenen – og her i skrivende stund fredag d. 22. maj – eftermiddag – er der ikke kommet svar. Spørger du på posthuset (læs: Føtex) – fortæller en ung venlig medarbejder, at afleveringsattester er ved at blive udfaset – men – at man i stedet kan sende anbefalet/rekommanderet.


Meeeen, så let affærdiger man ikke undertegnede. Jeg insisterer på at få sendt brevet med afleveringsattest, og den unge medarbejder finder ud af (vha. en Ipad), at man måske ikke udfaser afleveringsattesten, men i stedet gør denne elektronisk. Undertegnede udfylder nu manuelt en afleveringsattest (skal bare skrive modtager og afsenders navn/adresse). Denne (altså afleveringsattesten) foldes pænt sammen og proppes i en gennemsigtig pose – som limes fast på bagsiden af kuverten. Kuverten får på forsiden monteret et brunt klistermærke hvorpå der står afleveringsattest, ligesom der sættes et klistermærke på med et nummer og en stregkode.(Billede: Så er kuverten klar til afsendelse – jeg har modtaget kvittering – op afleveringsattesten er i posen bagpå kuverten)På spørgsmålet om selve kvitteringen kommer retur til mig/afsender, er medarbejderen en smule i tvivl, men bestemmer sig for, at det gør den ikke (det tror jeg nu, den gør, men det vil tiden vise). I stedet kan jeg via ”Track & Trace” selv følge brevet fra mig til mig.Prisen for at sende dette brev er: 3 stk. quickmærker = kr. 87,-Pudsigt, idet der på Postnord´s hjemmeside fremgår, at afleveringsattest 0-2 kg koster kr. 90, og der er tale om dag-til-dag levering.Tilbage på kontoret tjekker jeg straks ”Track & Trace” – og kan jeg se, at brevet er indleveret 2020-05-19 kl. 13:41 – og det befinder sig hos Posthus Føtex Danmark. Brevet betegnes som rekommanderet – gad vide, om brevet blot sendes som rekommanderet?Onsdag d. 20. maj 2020 / kl. 13:45:Et postbud leverer brevet (med afleveringsattest) og spørger efter undertegnede. Jeg kvitterer for modtagelsen i rubrikken: Adressaten personligt. For sjov tjekkes ”Track & Trace” umiddelbart efter postbuddet er gået, og her kan det læses, at forsendelser er udleveret (kl. 13:45 d. 20/5-2020 – det fremgår ikke til hvem – om end det er i rubrikken: Personligt). Det brev, som blev sendt pr. quick, modtog jeg samme tid, men skulle ikke kvittere for dette.(Billede: Så er kuverten kommet frem – dagen efter som lovet – og postbuddet spørger straks efter undertegnede)Nu er det stor spørgsmål: Modtager jeg selve afleveringsattesten – eller skal jeg ”nøjes” med en udskrift fra ”Track & Trace”? På Postnord´s hjemmeside – under ”bevis for udlevering til modtager” står der: ”Afleveringsattesten får du retur med kvittering for, at brevet er afleveret på adressen”.(Billede: Udskrift fra "Track & Trace) - som viser, at brevet er udleveret)
Lidt mere om prisen:Jfr. Postnord´s hjemmeside er følgende priser gældende:


Rekommanderet (anbefalet) kr. 90,- levering inden for 5 dage


Quick = kr. 29,- dag til dag levering


Quick/rekommanderet = kr. 145,- dag til dag levering


Afleveringsattest = kr. 90,- dag til dag levering


Aktuelt afsendt med afleveringsattest= kr. 87 (3 x quickmærker a kr. 29)Og hvad kan man så lære af ovennævnte?


Jo – produktet afleveringsattest findes – og – medmindre medarbejderen i Føtex har misforstået noget, så er det 3 kroner billigere at bruge afleveringsattest – frem for rekommanderet. Men – det bedste er, at brevet sendt med afleveringsattest er fremme dagen efter – dvs. ”dag-til-dag- levering” – modsat op til 5 dage for et anbefalet brev. Hvis man så samtidig også får afleveringsattesten retur – hvorpå modtagers underskrift og navn fremgår – så er det da vældig fint. Alternativt må man huske at udskrive ”Track & Trace” og gemme denne (altså – den som viser, at brevet er kommet frem og udleveret til modtager eller smidt i postkassen).I hele denne undersøgelse af produktet ”afleveringsattest” er jeg blevet opmærksom på, at Postnord formentlig er i gang med at digitalisere ”afleveringsattesten”, men at man stadig kan sende på den gammeldags måde.Når nu dette produkt interesserer undertegnede, er det fordi, at jeg altid anbefaler udlejere at afsende restancebrevet (altså - det brev udlejer sender til lejer, når der ikke er betalt husleje til tiden) som quick/anbefalet samt som alm. post. Jeg tilføjer ”quick” til anbefalet, fordi det giver mig sikkerhed for, at brevet er fremme dagen efter (pas lige på med lør/søn/helligdage). Dagen efter fremkomst må udlejeren nemlig gå i gang med at tælle 14 dage frem.Ovennævnte viser, at man ved at skifte fra quick/anbefalet til afleveringsattest kan spare kr. 55 (eller hvis du er heldig: kr. 58) – men – så skal man altså huske at udskrive sin ”Track & Trace” på et tidspunkt, hvor man ved, at brevet er afleveret eller afleveret i modtagers postkasse. Returneringen af en underskrevet afleveringsattest kan være lidt usikker. I skrivende stund er min afleveringsattest ikke kommet retur.
Efter denne artikel er sendt til tryk:


Afleveringsattesten kom retur - lagt løst i vores postkasse mandag d. 25. maj 2020 - sammen med et hav af reklamer. Efter min opfattelse, er returneringen af selve afleveringsattesten med enten modtagers kvittering eller angivelse af, at postbuddet har smidt brevet i modtagers postkasse en smule risikabel. Denne lille lap papir forsvinder let - så derfor vil jeg anbefale, at man OGSÅ husker at udskrive "Track & Trace", når man ved, at brevet er kommet frem.
Tilbage